Dolar 32,5978
Euro 34,6499
Altın 2.526,36
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii’nde süreç nasıl işleyecek? Diyanet İşleri Başkanı Erbaş açıkladı

86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii’nde süreç nasıl işleyecek? Diyanet İşleri Başkanı Erbaş açıkladı
Temmuz 12, 2020 12:50 | Son Güncellenme: Temmuz 12, 2020 12:35
468
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş A Haber “Ayasofya Camii Özel Yayınına” konuk oldu. Erbaş, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii’nde sürecin nasıl işleyeceğini açıkladı.

Başkan Erbaş 86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii’nde sürecin nasıl işleyeceğine dair önemli değrlendirmelerde bulundu.

VİDEO HABER

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii ile ilgili merak edilen tüm sorulara A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce 24 Temmuz Cuma namazıyla birlikte ibadete açılacağını duyurduğu Ayasofya Camii’nin içerisindeki figürlere ilişkin nasıl bir düzenleme yapılacağı sorusuna Erbaş “Din İşleri Yüksek kurulumuz bunu çalıştı. İnşallah Pazartesi günü son halini verecekler. Tabi Ayasofya 1453’ten önce bin yıllık bir Kilise olduğu için özellikle ortadoks Kiliselerinde ikonalar, resimler bulunur. Kilise açısından sakıncası olmadığı için ikonalar, çeşitli resimler vardır. 1453’te ibadete açıldıktan bir müddet sonra süreç içerisinde onlar kapatılmış ve o şekilde ibadet yapılmıştır. İnşallah biz 24 Temmuz dan itibaren ibadete başladığımızda namaz vakitlerinde o resimlerin üzerini teknolojik imkanlardan faydalanarak perdelemek ya da karatmak ve namazdan sonra perdeyi ya da karatmayı kaldırarak müşahedeye sunmak şeklinde bir uygulama yapacağız. Bu noktada Din İşleri Yüksek Kurulunun da cevazı vardır. Herhangi bir sıkıntı yoktur. Ayasofya Camii’nin içinde yapacağımız incelemelerle nihai kararı vereceğiz.” şeklinde yanıt verdi.

İlk namazın kılınacağı 24 Temmuz günün Ayasofya’nın içine pandemi nedeniyle ancak 500 ila 1000 arası kişinin alınabileceğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, camiye 2 si İmam Hatip 4’ü müezzin kayyım olmak üzere 6 görevlinin atanacağını söyledi.

Prof. Dr. Erbaş, “Ayasofya’nın ismi değişecek mi?” sorusuna ise “Orijinal isminin devam etmesi daha doğru olur.” şeklinde yanıt verdi.

– İlk namazı Cumhurbaşkanı Erdoğan mı kıldıracak?

Ayasofya’da 481 yıldır kesintisiz bir şekilde ibadet edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erbaş, cami içerisindeki figürlerin ise perdeleme ya da teknolojinin imkanlarından faydalanılarak namaz vakitlerinde ışıkla karartma uygulanabilecek şekilde düzenleneceğini ifade etti.

“İlk namazı Başkan Erdoğan mı kıldıracak?” sorusunu da yanıtlayan Erbaş, “Takdir zat-ı devletlerinindir” dedi.

– Camideki 361 kapısıda açılacak mı?

“Camideki 361 kapısıda açılacak mı?” sorusu üzerine Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Yarından itibaren bu düzenlemeler ile ilgili çalışmalarımızı hem vakıflar genel müdürlüğü, hem de Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkilileri ile Diyanet İşleri Başkanlığımız çalışmalara başlayacak. Nihai kararı önümüzdeki günlerde vereceğiz. Caminin her yerinde ibadet edilebilir ve ziyarete hazır hale geitirilecektir.” dedi.

– Halılar nerede dokunuyor?

Halıların nerede dokunduğu sorusuna ise “Detaylı bilgimiz yok ancak 24 Temmuza yetiştirilecek şekilde her ne ihtiyacı varsa hazırlamaya çalışacağız. Halılar sade ve rengi milletimizin teveccühüne layık olucak.” yanıtını veren Erbaş, Camideki semboller müzeye taşınıp taşınmayacağı sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Camide kalması gerekenler kalacaklar, ancak camide bulunma zorunluluğu olmayanlar uygun yerlerde sergilenerek ziyaretçiler uygun ortamlarda müşahede edebilecektir.

– Biz bağımsız bir ülkeyiz!

Ayasofya’nın Cami olarak yeniden ibadete açılmasıyla ilgili dünyadan gelen yorumları değerlendiren Erbaş şunları söyledi:

Biz bağımsız bir ülkeyiz. Ayasofya’nın açılması bağımsızlığımızla ilgili konudur, iç işlerimizdir. Çeşitli ülkelerden yapılan yorumlara saygı duyarız ancak bizi bağlamaz. Biz Ayasofyayı en güzel bir şekilde insanlığın hayrı için kullanacağız. Süreç içerisinde onlarda bu tepkilerinden vazgeçecektirler. Ayasofya bir insanlık mirasıdır. Camiye dönüştürüldüğünde bu özelliğini kaybetmiyor. Sultanahmet, Fatih hepsi aynıdır. Ayasofya 1453’ten bu yana bir süreç içerisinde gelmiştir. Minareleri, külliyesi, içerisindeki hat sanatıyla tüm insanlığa mal olmuştur. İslam medeniyetinin bütün özellikleri Ayasofya’nın içerisinde mevcuttur.

KAYNAK: Diyanet Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.