Dolar 32,4995
Euro 34,7573
Altın 2.490,38
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Ketaminin beyin üzerinde yeni etkileri keşfedildi

Ketaminin beyin üzerinde yeni etkileri keşfedildi
Haziran 18, 2020 13:30 | Son Güncellenme: Haziran 18, 2020 12:42
162
A+
A-

Cambridge Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları gerçekleştirdikleri bir araştırma sonucu, anestezi için kullanılan ağrı kesici ketaminin beyin üzerinde daha önce görülmemiş yeni etkilerini keşfetti.

Töropatik ilaçların, ‘Huntington’ hastalığını taşıyan koyunların beyinlerini nasıl etkilediğini ortaya koymak amacıyla yapılan araştırma kapsamında, koyunlara 3mg/kg ile 24mg/kg dozları arasında ketamin verilerek ve kafataslarına EEG cihazları implante edilerek beyin aktiviteleri incelendi.

24mg/kg ketamin verilen 6 koyundan 5’inde EEG aktiviteleri tamamen durdu. Bilim insanları, daha önce görülmemiş bu tepkiye ‘EEG deliği’ ismini verdi.

Konuyla ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulunan nörobiyolog Jenny Morton, ketamin verilen koyunların korteksinde aktivite kısa bir süre için tamamen durduğunu ancak EEG deliği ismi verilen tepkinin koyunların beyinini tamamen öldürmediğini söyledi.

Morton, yaptığı açıklamada “Bu sadece beyin aktivitesinin azaltılması değildir. Yüksek dozda ketamin sonrasında koyunların beyinleri tamamen durdu. Bunu daha önce hiç görmemiştik. Birkaç dakika sonra beyinleri tekrar normal bir şekilde işlemeye başladı. Sanki kapatılıp açılmış gibiydi. Ama şaşırtıcı bulgularımız ketaminin nasıl çalıştığını açıklamaya yardımcı olabilir.” ifadelerini kullandı.

kaynak: Yeni Akit

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.