Dolar 32,5921
Euro 34,8652
Altın 2.502,81
BİST 9.684,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

SÖZLEŞMELİ STATÜ DİYANET’İN ÖNÜNÜ TIKADI

SÖZLEŞMELİ STATÜ DİYANET’İN ÖNÜNÜ TIKADI
Temmuz 21, 2020 21:30 | Son Güncellenme: Temmuz 21, 2020 20:33
219
A+
A-

Kamuda çalıştırılan personellerin statü olarak kadrolu, sözleşmeli, ücret karşılığı şeklinde gruplandırılması tüm kurumlarda çalışma barışını bozmuş durumda. Söz konusu pozisyonlarda görev yapanların özlük, mali ve sosyal haklarının birbirinden farklı olması ilgili personellerin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemektedir.

Bu durum maalesef Diyanet işleri Başkanlığını daha çok etkilemiş durumda. Her ne kadar bu yöntemle mezraların ve köylerin uzun süre cami görevlilerinden yoksun kalmasını önlemek için olsa da, gelinen nokta itibariyle tam tersine dönmüştür. Mezraların ve köylerin boşaltılması bir nebze olsun durdurulmuş ancak kadrolu görevlilerin atanması gereken köy ve mahalle camilerinin çoğunun münhal duruma düşmesinin önü açılmıştır. Özellikle kadrolu görevlinin istihdam edildiği köy ve il/ilçe merkezlerinde görev yapan görevlilerin birçoğunun emekliye ayrılmaları veya kurum değiştirmeleri nedeniyle boşalan camilere nakiller yapılmış olup açıktan görevli alınmadığı için bir yer doldurulurken diğer yer münhale çıkartılmıştır. Dolayısıyla camileri münhal duruma düşüp aylardan beri görevlisini bekleyen ve sayıları azımsanamayacak kadar çok olan yerler vardır.

Diğer taraftan aynı görevi yaptıkları halde sözleşmeli statüde çalışanların nakil sınavlarına girebilme hakları olmadığından, gönülsüz görev yapıldığının da bilinmesinde faydalar vardır. Kadrolu unvanda görev yapanlar ilgili mevzuat ve yönetmeliğe istinaden il içerisinde 6 ay, iller arası ise iki yıl sonra nakil sınavlarına girebilme şansına sahipler. Fakat sözleşmeli pozisyonda olanlar ise tam bir muamma. Zira en son göreve kabul edilen sözleşmeliler, kendileri için çıkarılan ve 3+1 diye tarif edilen kanuna tabiler ancak daha önceki yıllarda görev alan sözleşmelilerin durumlarında henüz bir gelişme olmamıştır. Bu durumda olup da üç yıl, dört yıl, beş yıl hatta altı yıldan beri sözleşmeli statüde görev yapan görevliler mevcut durumda.

Bununla beraber sözleşmeli görevlilerin görevde yükselme sınavlarına da giremediklerinden dolayı, Diyanet İşleri Başkanlığının merkezinde ve taşra kadrolarında hizmetli, memur, şoför, VHKİ, Şef, Müdür, Uzman, Murakıp, Vaiz ve Müftü ihtiyaçlarının karşılanması için bahse konu unvandaki personellerden seçme şansı bulunmamaktadır. Bu nedenlerle de Diyanet İşleri Başkanlığının önü tıkanmıştır.

Talebimiz;

Sözleşmeli pozisyonda görev yapan görevlilerin,

  1. Acilen Kadrolu statüye kavuşturulması
  2. Mümkün değilse nakil sınavlarına girebilmelerinin yolunun açılması
  3. Behemehâl surette görevde yükselme sınavlarına girebilmelerinin sağlanması konularında gerekenin yapılması önem arz etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.