Dolar 32,4956
Euro 34,5602
Altın 2.497,44
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Üniversitelerin iş birliğinde ortak araştırma merkezi kurma imkanı

Üniversitelerin iş birliğinde ortak araştırma merkezi kurma imkanı
Haziran 19, 2020 18:51
160
A+
A-

Öncelikli olarak belirlenen alanlarda, üniversitelerin iş birliğinde ortak uygulama ve araştırma merkezleri kurulabilecek.

Yükseköğretim Kurumlarında Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayacak nitelikteki araştırma için birden fazla devlet yükseköğretim kurumunun iş birliği ile koordinatör yükseköğretim kurumunun bünyesinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararı ile ortak uygulama ve araştırma merkezi kurulacak.

İzleme ve Değerlendirme Komitesi oluşturulacak

Merkez için başvurular, ortaklık protokolüyle birlikte, koordinatör yükseköğretim kurumu tarafından YÖK’e yapılacak.

Başvurularının değerlendirilmesi, merkezlerin performanslarının ve ortaklık yapılarının izlenmesi amacıyla YÖK tarafından İzleme ve Değerlendirme Komitesi oluşturulacak.

Komite, YÖK Başkan Vekili, TÜBİTAK Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanlığından ve Strateji ve Bütçe Başkanlığından en az genel müdür düzeyinde birer üst düzey yetkili ve YÖK tarafından belirlenecek araştırma odaklı bir yükseköğretim kurumunda en az bir dönem rektörlük yapmış ve belirlendiği tarih itibarıyla rektörlük görevinde bulunmayan iki öğretim üyesinden oluşacak. Alınan kararlar, Yükseköğretim Kuruluna sunulacak.

Aranan şartlar

Başvurularının değerlendirilmesinde, merkezin odaklanacağı alanın, kalkınma planları hedefleri ve ülkenin stratejik öncelikleri ile uyumlu olması, üniversitelerin ulusal ya da uluslararası bilimsel düzeydeki çalışmalarıyla merkezin odaklanacağı alanlarda temayüz etmiş olması, yükseköğretim kurumlarının merkez bünyesinde birlikte yürütecekleri çalışmalara ilişkin ortak araştırma planı ile yönetim modelinin hazırlanmış olması şartı aranacak.

Bunun yanı sıra yükseköğretim kurumları bünyesinde merkezle ilişkilendirilmesi planlanan mevcut alt yapı ve laboratuvar imkanlarının gösterilmesi, merkez için gerekli bina, laboratuvar gibi fiziki alt yapı imkanlarının yeterli olmadığı durumlarda bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağıyla ilgili planlama yapılması ve ortak araştırma programıyla ilişkisinin kurulması, araştırma projelerinin finansmanı ve çalışmalarda yer alacak mevcut araştırmacı ile gelecek dönem ihtiyaç duyulabilecek araştırmacı insan kaynağının planlanması gerekli olacak.

Akademik ve idari personel sayısı belirlenecek

Başvurularda merkezle ilgili üniversiteler bünyesinde halen faaliyet gösteren bölümler ve buralarda uygulanan lisans veya lisansüstü programların bulunması, merkez faaliyetlerinin yükseköğretim kurumlarında merkez ile ilişkilendirilen bölümlerde yürütülen programların uygulama boyutuna katkı sağlaması da gerekecek.

Koordinatör yükseköğretim kurumu, merkezin idari, hukuki ve mali olarak ve YÖK tarafından kabul edilen şekline uygun yürütülmesinden sorumlu olacak.

Ortak araştırma merkezlerinde görev yapmak üzere atama yapılacak akademik ve idari personel sayısı her yıl Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlenen atama sayısından kullanılmak üzere YÖK tarafından belirlenecek.

Merkez statüsü kapsamında tanımlanan ortaklıklar, devlet yükseköğretim kurumlarıyla sınırlı olacak.

Kaynak : TRT HABER

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.