Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Yemen’in Ebyen kentinde ateşkes sağlandı

Yemen’in Ebyen kentinde ateşkes sağlandı
Haziran 27, 2020 20:20 | Son Güncellenme: Haziran 27, 2020 19:24
150
A+
A-

Yemen’de hükümet güçleri ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi’nin (GGK) Ebyen kentinde ateşkese vardığı ancak ülkenin doğusundaki Hadramevt’te gerginliğin tekrar tırmandığı bildirildi.

Arabulucu heyetin üyesi Muhammed Abdullah Mirkaşi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin çarşamba günü Ebyen’e kapsamlı ateşkes için gözlemciler göndermesinden sonra tarafların anlaşmaya vardığını belirtti.

Hükümet güçleri ve GGK temsilcilerinin Ebyen’de kapsamlı ateşkesin pazar sabahından itibaren yürürlüğe girmesi konusunda anlaştığını söyleyen Mirkaşi, ateşkesin, geçici başkent Aden ile ülkenin güneydeki illeri bağlayan uluslararası yolun sabah 06: 00 ile akşam 18: 00 arasında trafiğe açılmasını da kapsadığını ifade etti.

Öte yandan, GGK Başkan Yardımcısı Salim Ahmed bin Değğar, yaptığı yazılı açıklamada, Yemen hükümetinin verdiği sözlere riayet etmemesi ve ciddiyetsizliği sebebiyle Hadramevt kentinde üç gün aranın ardından gerginliğin tekrar tırmandığını söyledi.

Değğar açıklamasında, Hadramevt’te GGK’yı destekleyenlere, özerk yönetimin uygulanması talebiyle gerginliği tırmandırma hazırlıklarının başlaması çağrısında bulundu.

GGK salı günü, Riyad Anlaşması’nı imzalayan taraflara bir araya gelme ve anlaşmayı uygulama fırsatı tanımak için Hadramevt ve güney illerinin tamamında her türlü tırmanışın durdurulması yönünde bir bildiri yayımlamıştı.

Riyad Anlaşması

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, 5 Kasım 2019’da Yemen hükümeti ile GGK arasında, “hükümetin Aden’e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulması, tüm askeri teşkilatların savunma ve içişleri bakanlıklarına bağlanması, tarafların ellerinde bulunan esirlerin karşılıklı değişimi” gibi maddeleri içeren bir anlaşma imzalanmıştı.

Ancak özellikle anlaşmanın güvenlik maddeleri uygulanamamıştı. Yemen’in güneyinde yer alan 8 ilden Hadramevt, Şebva, Mehra, Ebyen ve Sokotra’daki yetkililer, yaptıkları açıklamalarda GGK’nin 26 Nisan’da ülkenin güneyinde olağanüstü hal ve sözde özerklik ilan etmesini reddederek, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye ve meşruiyete bağlılıklarını bildirmişti.

Kaynak : TRT HABER

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.