Dolar 45,3532
Euro 53,5211
Altın 6.875,62
BİST 15.062,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 25°C
Çar 21°C

Boşnakça Hadislerle İslam tanıtıldı – Diyanet Haber

Boşnakça Hadislerle İslam tanıtıldı – Diyanet Haber
Ekim 6, 2023 20:41
43
A+
A-

[ad_1]

Saraybosna İslami İlimler Fakültesi’nde düzenlenen Boşnakça Hadislerle İslam Eserleri Tanıtım Programı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi imam hatibi Bünyamin Topçuoğlu’nun Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı.

Burada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, projenin hayata geçirilmesinde emeği bulunanlara teşekkür etti.

Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlayabilmenin yolunun hadisleri bilmekten geçtiğini aktaran Başkan Erbaş, “Bosna’ deyince Prof. Dr. Muhammed Tayyib Okiç, bizim her zaman gönüllerimizde yaşayan hadis alimlerinden biri. Biz hadis ilmine değer veriyoruz, Peygamber Efendimizin üzerimize bir vasiyeti var, ‘Size iki şey bırakıyorum, bunlara sarıldığınız müddetçe yolunuzu sapıtmazsınız, Allah’ın kitabı ve resulünün sünnetidir.’ Onun vasiyeti üzerine hadis ilmine daha çok sahip çıkmamız gerekiyor. Bu çalışmalarımızın arka planında efendimizin bu vasiyeti vardır.” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Erbaş, hadislerin bilinmesi, ezberlenmesinin önemli olduğunu ancak anlaşılmasını daha mühim bulduklarını, Balkanlar’dan yetişen Ahmed Davudoğlu, Hafız Bekir Sadak, Ali Yakup Efendi gibi isimlerin hadis ilmine değer kattıklarını kaydetti.

Hadislerle İslam külliyatının Türkiye’de ilahiyat fakültelerinin istifade ettiği eserlerin başında geldiğini dile getiren Erbaş, “Bu eser aynı zamanda bir hadis nasıl anlaşılmalı, nasıl yorumlanmalı ve bunları ortaya koyan önemli bir çalışmadır. Özetle hadisin anlaşılması konusuna örnek bir çalışma oluşturmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

Bosna Hersekli akademisyenlerin Hadislerle İslam’ın Boşnakça versiyonunun dijital ortama aktarılması talebi üzerine Başkan Ali Erbaş, bu konuda çalışmaların başlatılması talimatını verdi.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, projede yer alanlara teşekkür ederek, Bosna Hersekli Alim ve Hadis Profesörü Muhammed Tayyib Okiç’in iki ülkenin ortak değeri olduğunu belirtti.

Kavazovic, yüzyıllarca Bosna Hersek’te hadis ilminin bulunduğunu, medreselerde, camilerde, her türlü dini kurumda yaşatıldığını, hadisleri yaşam değerlerine aktarmaya çalıştıklarını aktardı.

Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Huriye Martı ve Selim Argun, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.