Dolar 32,6064
Euro 34,8200
Altın 2.513,44
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Diyanet ile TÜBİTAK arasında PARDUS işletim sistemi işbirliği

Diyanet ile TÜBİTAK arasında PARDUS işletim sistemi işbirliği
Haziran 24, 2020 00:07
205
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile “Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK PARDUS işletim sistemi Protokolü İmza Töreni”ne katıldı.

İmza töreninde konuşan Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak; yüce dinimiz İslam’ın çağları aşan evrensel mesajını tüm insanlıkla buluşturmak için gayret ediyoruz. Yürütmekte olduğumuz hizmetleri daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına çağımızın teknolojik imkanlarını etkin şekilde kullanmaya çalışıyoruz.’’ dedi.

Günümüz bilgi teknolojilerini ve iletişim kanallarının aktif şekilde kullanıldığını belirten Erbaş, şunları kaydetti:

”İnternet sitelerimizi ve mobil uygulamalarımızı sürekli geliştiriyoruz. Bilgiye erişim imkanlarını çeşitlendiriyoruz. Bu çerçevede; Başkanlık yayınları arasında yer alan yüzlerce eser ve dergi internet sitemiz ve mobil uygulamalarımız üzerinden halkımızın istifadesine sunulmuştur. Bu amaçla yeni kuruduğumuz Dijital Yayınlar Daire Başkanlığı büyük bir ihtiyacı karşılamak için gayret etmektedir. Diyanet TV bünyesinde oluşturulan Diyanet Çocuk kanalı sosyal medya üzerinden yayına başlamıştır. “Dini Soru Sorma, Hac Kayıt ve Kura İşlemleri, En Yakın Cami ve Kur’an Kursu Bilgilerini Öğrenme” gibi birçok hizmetimiz her vatandaşımızın kolaylıkla erişebileceği e-Devlet portali üzerinden sunulmaktadır. Başta Diyanet Fetva olmak üzere, Namaz Vaktim, Diyanet Hafız, Kur’an Akademi, Diyanet Kitaplık, Diyanet Dergilik, Diyanet Çocuk Dergisi, Diyanet Radyo-TV, Diyanet Takvim ve Çocuk Takvimi gibi birçok mobil uygulamamız milletimizin hizmetine sunulmuştur. Bu hizmetler, halkımız tarafından beğeniyle karşılanmakta, İslam dininin insanlığa huzur ve barış getiren evrensel mesajının toplumun tüm kesimlerine ulaştırılmasında önemli imkânlar sağlamaktadır.’’

– Emeği ve millileşme çabalarını desteklemeyi manevi bir sorumluluk olarak görüyoruz

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, ülkemizin değerli bilim insanlarının tıptan eğitime, telekomünikasyondan uzay teknolojilerine, sanayi hamlelerinden ekolojik araştırmalara kadar her alanda ortaya koydukları emeği ve millileşme çabalarını desteklemeyi manevi bir sorumluluk olarak görüyoruz.’’ diyen Erbaş, Bu bağlamda 2018 yılında teşkilatlarımıza gönderdiğimiz bir talimatla her alanda öncelikle yerli ve milli ürünleri kullanmayı tercih ve teşvik ediyoruz ve milletimize bu konuda 150 bin hocamızla rehberlik ediyoruz.’’ dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde faaliyetlerini sürdüren TÜBİTAK’la 2019 yılı Eylül ayından bu yana yürütülen ortak çalışmaların meyvesini vermeye başladığını belirten Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü.

1 aydan fazla süredir Başkanlık merkez teşkilatımızda 502 bilgisayarımızda TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli işletim sistemimiz PARDUS kullanılmaya başlanmıştır. Geçtiğimiz haftadan itibaren PARDUS işletim sisteminin taşra teşkilatlarımızda da yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarımızı başlattık. Şu an itibariyle 400 kadar il ve ilçemizde PARDUS’a geçmiş durumdayız. Sayın Bakanımızın ilgi ve destekleriyle TÜBİTAK’la yapacağımız ortak çalışmalar neticesinde, yerli ve milli yazılımlarımızı kullanma noktasında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak güzel bir örnek teşkil edeceğimize inanıyoruz.’’

– Devletimizin milli teknoloji ve üretime yönelik çalışmalarını desteklemeyi dinî ve milli bir vazife addediyoruz

“Devletimizin milli teknoloji ve üretime yönelik çalışmalarını desteklemeyi dinî ve milli bir vazife addediyoruz. Gençlerimizin de kendilerini bu alanda yetiştirerek Devletimize ve milletimize hayırlı hizmetlerde bulunmalarını gönülden arzu ediyor ve destekliyoruz.” şeklinde konuşan Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı.

“Bu vesileyle milli imkanlarımızı geliştirme ve güçlendirmeye katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum. Değerli bakanımıza hassaten teşekkür ediyorum. Ülkemiz, milletimiz ve geleceğimiz için çalışanları muvaffak ve muzaffer kılmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladıkları protokol kapsamında, Pardus işletim sisteminin Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılacağını belirterek, “Bu durum yerli ve milli yazılım alanında, kamuda şimdiye kadar yapılmış en yaygın kullanım sözleşmesi anlamına geliyor.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK arasında, Açık Kaynak ve Pardus dönüşümü iş birliği protokolü için Din İşleri Yüksek Kurulu Konferans Salonu’nda imza töreni gerçekleştirildi.

Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, Diyanet’in teknolojinin sunduğu imkanlardan en iyi şekilde faydalandığına ve böylelikle yürütülen hizmetleri toplumun tüm katmanlarına eksiksiz bir şekilde ulaştırmaya çalıştığına işaret ederek, kendisinin de bu kurumun mobil uygulamalarını memnuniyetle kullandığını söyledi.

Teknolojiyi bu denli etkin kullanan Diyanet’in geçen yıl tüm kamu kurumlarına örnek olacak bir kararla Milli Yazılım Hamlesi’ni hayata geçirerek, merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarının tamamında bilgi işlem altyapısını millileştirmeye odaklandığına dikkati çeken Varank, “Diyanette şimdiye kadar 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım Pardus’a geçti. Yurt dışındaki bulut sunucularındaki veriler, kurumun kendi veri merkezine taşındı. Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın kurulum rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu.” diye konuştu.

Böylece Diyanet’in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde, güvenli ve maliyet etkin bir sistemi en hızlı devreye alan kurumlardan olduğunu vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

“Bugün imzaladığımız protokolle Açık Kaynak Pardus’un Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılması mümkün olacak. Bu durum yerli ve milli yazılım alanında, kamuda şimdiye kadar yapılmış en yaygın kullanım sözleşmesi anlamına geliyor.”

– Açık kaynak bağımsız bilişim altyapısına sahip olmakta kritik

Açık kaynak teknolojilerin bağımsız ve güvenli bir bilişim altyapısına sahip olmakta kritik önem taşıdığına dikkati çeken Varank, bu teknolojileri kullanarak ticari firmaların çizmeye çalıştıkları sınırların dışına çıkıldığını, bu durumun da bilişim alanında tüketici olmaktan çıkılıp, üretici olmaya teşvik ettiğini söyledi.

Varank, açık kaynağın aynı zamanda siber güvenlik açısından da önemli avantajlar sunduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Yurt dışından alınan ürünler hem bilgi güvenliği hem de dış bağımlılık açısından önemli maliyetler doğurabiliyor. Biz bakanlık olarak yazılım ekosisteminin geliştirilmesini son derece önemsiyoruz. Dijital dönüşüm ve yapay zeka temelli tüm teknolojilerin tabanında yazılım, yazılımın omurgasında ise insan kaynağı var. Biz, yazılım ekosistemimizi daha da ileri taşımak adına Türkiye Açık Kaynak Platformu’nu kurduk. Platformda özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden paydaşlarımız var.”

Varank, burada yürütecekleri projelerle Türkiye’deki yazılımcı sayısını ve niteliğini artırmayı hedeflediklerini, açık kaynak kodla geliştirilecek kritik yazılımları yurt içinde üretmek istediklerini bildirdi.

Bu sayede, bilişim alanındaki dışa bağımlılığı azaltacaklarını, milli kaynakların yurt içinde kalmasını sağlayacaklarını ve siber güvenlik sorunlarını bertaraf edeceklerini anlatan Varank, Pardus’un yaygınlaştırılmasının da titizlikle yürüttükleri projelerden biri olduğunu ifade etti.

– 100 bine yakın kullanıcı

Bakan Varank, halen 100 bine yakın kullanıcının Pardus işletim sistemini kullandığı bilgisini vererek, Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Milli Savunma bakanlıklarıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumların analiz ve dönüşüm sürecinde olduklarını söyledi.

Pardus’u erken yaşlarda öğrencilere de tanıtmak istediklerini vurgulayan Varank, bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı ile sınıflardaki akıllı tahtalara özel bir Pardus sürümünü yaygınlaştırdıklarını aktardı.

Varank, Pardus’un ne kadar yaygınlaşırsa eksikliklerinin de o denli tespit edilerek geliştirilme süreçlerinin hızlanacağını belirterek, “Yeni teknolojiler için Pardus sürümleri hazırlamaya devam ediyoruz. Nesnelerin interneti dünyasında en yaygın kullanılan ARM-işlemci tabanlı mini bilgisiyarlar için yakın zamanda bir sürüm çıkaracağız. Böylece Pardus, masaüstü çözümleri yanında akıllı cihazlar arasında da yerini alacak.” dedi.

Gençlerin bu sistemi kullanmasını teşvik etmek için interaktif eğitim içerikleri hazırladıklarına işaret eden Varank, Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun 2 aydır “Açık Seminerler”inin devam ettiğini, bu eğitimleri başarıyla tamamlayanlara da dijital rozet verileceğini kaydetti.

Varank, dijital rozete sahip kişilerin bu alandaki yetkinliklerini ispatlamış olacaklarını belirterek, “Yine Açık Kaynak Platformu kanalıyla kodlama eğitim programları düzenleyecek ve yazılım okulları açacağız. Oyunla öğrenme temelli bu okullar her sene binlerce mezun verecek.” diye konuştu.

– Milli Teknoloji Hamlemiz somut adımlarımızla hayat bulacak

Bilişim alanında yerli ve milli çözümler geliştirilmesinde en önemli paydaşlardan birinin de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olduğuna dikkati çeken Varank, şunları kaydetti:

“Milli Teknoloji Hamlemiz, attığımız somut adımlar sayesinde hızla hayat bulacak. Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve Hocamıza (Prof. Dr. Ali Erbaş) milli yazılıma geçişte gösterdiği hassasiyet ve farkındalık için teşekkür ediyorum. Milli Teknoloji Hamlesi’ne kararlılıkla sahip çıkmanız gücümüze güç katıyor. Ümit ediyorum ki sizlerin gösterdiği bu vizyoner yaklaşım, kamu ve özel sektör kuruluşlarımıza ilham olur.”

Konuşmaların ardından, Bakan Varank ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, iş birliği protokolünü imzaladı.

İmza törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da katıldı.

KAYNAK: DİYANET HABER
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.